Title Image

ABC

SPECIAAL VOOR VROUWEN
VOOR WIE

Het Amsterdams Buurvouwen Contact geeft taalles aan vrouwen aan huis die om verschillende redenen te maken hebben met sociaal isolement. Daarnaast biedt het ABC vrouwen taalles als ondersteuning bij inburgering.

 

DOEL

Individueel werken betekent taalles op maat. De wensen en leerdoelen die vrouwen hebben zijn verschillend. Als vrijwilliger oefen je met de taal en werk je aan het vergroten van zelfvertrouwen, het uitbreiden van het netwerk, het behalen van de inburgeringsexamens of het doorstromen naar groepslessen.

 

Amsterdammers, jong en oud, met kennis en (levens)ervaring zetten zich in voor hun stadgenoten.

 

WERKWIJZE

Als taalcoach geef je een les van ongeveer anderhalf uur. Dat kan bijvoorbeeld het spreken zijn, het oefenen van lesstof voor inburgeringsexamens of het (beter) leren lezen. Soms werk je vooral aan het durven spreken. Samen bouw je de lessen op.

 

ONDERSTEUNING

Als vrijwilliger krijg je een uitgebreide basistraining van ABC. In deze training leer je hoe je een taalles kunt geven. Daarnaast leer je meer over interculturele communicatie en situaties die je kunt tegenkomen. Vervolgens koppelt een vrijwilligerscoördinator je aan een lesneemster. Daarbij is de klik met je lesneemster natuurlijk belangrijk. Als jullie besluiten met elkaar te gaan werken, is er na elke tien lessen een evaluatie met de vrijwilligerscoördinator, waarin jullie gezamenlijk bekijken hoe het gaat.

Je kunt als vrijwilliger bij de ABC-academie ook diverse workshops volgen om je verder te ontwikkelen als taalcoach. Tijdens het hele traject met een lesneemster, krijg je begeleiding van je vrijwilligerscoördinator. Bij het ABC-kantoor op de Begijnhof 31 kun je langskomen om lesmateriaal uit te zoeken en kun je terecht met vragen. Als taalcoach ga je aan de slag in je eigen buurt, of in een ander stadsdeel, waar bijvoorbeeld een lange wachtlijst is. Je reiskosten worden vergoed. Lijkt het je leuk om groepslessen te geven, dan ben je ook van harte welkom bij het ABC.

 

WAAR

Noord, Nieuw-West, Zuid, Centrum, Oost, West.

 

BEREIKBAARHEID

Maandag, dinsdag, donderdag vrijdag: 10.00-13.00 uur. Je kunt buiten deze uren een boodschap achterlaten op het antwoordapparaat, je wordt dan z.s.m. teruggebeld.

VOOR WIE

Voor vrouwen die Nederlands willen leren. Je woont in Amsterdam. Je wil meer contact.

 

DOEL

Jij bepaalt wat je leert. Je oefent de Nederlandse taal. Je leert meer zelf doen.
Bijvoorbeeld boodschappen doen of een afspraak maken.
Je leert voor het inburgeringsexamen.

 

WAT GA JE DOEN?

Je spreekt samen Nederlands. Je oefent bijvoorbeeld voor het inburgeringsexamen. Je kan samen lezen. De coach helpt bij contact maken met andere mensen.
Je hebt 1,5 uur les. Je kan ook in een groep les volgen.

 

ONDERSTEUNING

Je krijgt een coach. Vind je elkaar aardig? Dan ga je samen oefenen. Het ABC helpt jou en de coach.

 

WAAR

Noord, Nieuw-West, Zuid, Centrum, Oost, West.

 

CONTACT

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 10.00-13.00 uur.