Foto’s Edwin van Eis
Een ‘top-duo’, vinden ze zichzelf. De Amsterdamse Natalia en Joanna uit Polen deelden een jaar lang, 2,5 uur per week, lief en leed én de Nederlandse taal. Een blik in hun keuken; wat maakt een taalkoppel tot een succes?
“Ons jaar zit er op”, zucht Joanna teleurgesteld. Precies een jaar geleden werden Natalia Blok [35 jaar] en Joanna Wąsowicz [38 jaar] door SamenSpraak Oost gekoppeld, en een traject taalcoaching duurt een jaar. Joanna was erg onzeker over haar Nederlands en had behoefte aan praktische oefening. Natalia, de vrijwillige taalcoach, had net een traject had afgesloten met een andere anderstalige en voelde wel weer voor een nieuwe match.
Perfecte match
Voor de Poolse Joanna was Natalia, die trouwens half-Pools is, dé perfecte match. Ze begreep hoe ze subtiel verbeteringen moest aanbrengen in haar Nederlands, bijvoorbeeld per sms: Joanna: ’Hoera! Ik heb voor mijn theorie-examen geslaagd’. Natalia: ’Gefeliciteerd, wat goed dat je bent geslaagd!’ Natalia begreep ook dat Joanna, in haar land van herkomst docente zakelijk Engels, niet klakkeloos woorden en regels overnam, maar ook wilde begrijpen waaróm er een bepaalde uitzondering op de regel was. Even belangrijk voor Joanna was Natalia’s luisterend oor en geduldige stimulans. Dat Joanna slechthorend is, maakte voor Natalia niets uit. “Ik paste me aan, aan wat Joanna wilde. Joanna moest woorden geschreven zien staan en ik moest duidelijk articuleren. Dat vond ik natuurlijk geen probleem!”
Absoluut geen Engels
Daarnaast deelde het taalkoppel ook hun liefde voor kunst en cultuur, taal en …café latte. Ze maakten leuke uitstapjes – naar het Joods Historisch Museum, de Japanse tuin in Den Haag – en er werden veel café latte’s gedronken. Met name in de Javastraat in Amsterdam. Natalia ontdekte dat Joanna kind aan huis was sommige cafés. De bediening hield automatisch rekening met de ijverige NT2-studente: absoluut geen Engels, altijd dezelfde koffie en af en toe hulp bij een tekst.
Extra uurtje in de lesauto
“Joanna was een enorm gemotiveerde, perfectionistische studente. Ik moest haar vaak afremmen”, vertelt Natalia. Toen Joanna aankwam met haar eerste Nederlandse leesboek, legde ze Het spook van de opera op tafel! Maar Joanna bleek vooral onzeker over haar gesproken Nederlands. En daarom leerde ze Joanna om zelfverzekerder te zijn. En vol te houden om Nederlands te praten. Ook gaf ze tips om dagelijks woordgebruik onder de knie te krijgen. Zo zit Joanna nu tijdens haar rijlessen een uurtje extra achterin in de lesauto om ‘mee te luisteren’ en let ze naast de verkeersregels vooral op de koetjes en kalfjes.
Woordenstroom
Dat Joanna over haar onzekerheid heen is, blijkt wel uit haar enorme woordenstroom tijdens het interview. Joanna vertelt honderduit over haar ervaringen in Nederland en de vele activiteiten waar ze aan deelneemt in Amsterdam. “Alleen naar school gaan, zonder een taal te leren in de praktijk, werkt niet”, vindt de Poolse. “Ik realiseerde me dat ik iemand nodig had die in me geloofde, die me stimuleerde en vertrouwen in me had. Natalia bleek een uitstekende coach. Ik voelde op een gegeven moment: Yes, ik kan dit!”
Joanna blijft vaste klant in de cafeetjes in de Javastraat. Nog steeds met Natalia, die inmiddels een vriendin is geworden. Maar nu ook met andere anderstaligen om samen Nederlands te oefenen. Joanna spreekt nu vrijwillig een paar uurtjes per week af met Fatiha, die van Marokkaanse komaf is, om haar wat Nederlandse woorden te leren.
Een taalcoach nodig?
Wil je beter Nederlands leren spreken? Daar kan een taalcoach bij helpen: een paar uurtjes per week met elkaar praten, helpt al heel veel. Je praat samen Nederlands, zodat je wat je in een taalcursus geleerd hebt, in de praktijk kan brengen. Zoek een organisatie die bij je past en meld je aan.
Ook taalcoach worden?
Voor Nederlandstaligen is taalcoaching een kans om kennis te maken met andere culturen. Geen taalles, maar een gesprek aan de keukentafel, tijdens het koken of onderweg naar een museum of de markt. Wat je doet en wanneer, dat bepaal je als taalkoppel samen. Zoek een organisatie die bij je past en meld je aan.
Joanna en Natalia zijn gekoppeld door Samenspraak Oost
Lorem ipsum dolor sit amet
20 oktober 2015
Interview