Buurvrouwen helpen elkaar

 

In Amsterdam helpen zo’n 230 vrouwen hun buurvrouw met de Nederlandse taal. Zij hebben elkaar gevonden via het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC), maar Ankie Koeberg-Telder en Zarghoen Hossain kwamen elkaar tegen in het trappenhuis. “Wij wonen naast elkaar, we zien elkaar dus ook buiten de wekelijkse les.”

 

Buren uit alle culturen
Ankie Koeberg kwam in 1977 met haar gezin in de 2e Oosterparkstraat wonen. “Ik woon hier goed, al is het niet gemakkelijker geworden. De buurt is erg veranderd. Het laatste Nederlandse gezin in dit portiek is pas geleden vertrokken, ik heb buren uit alle culturen. Iers, Senegalees, Algerijns, Surinaams.”

 

Zarghoen Hossain komt oorspronkelijk uit Afghanistan. “Wij moesten vluchten voor de Taliban, het is voor ons niet goed meer in Afghanistan. Via Pakistan zijn we naar Amsterdam gekomen. Mijn oudste kinderen mochten niet mee, dat is heel moeilijk.” Zarghoen heeft een Nederlands paspoort en doet vrijwillig de inburgeringscursus. “Ik wil Nederlands leren, maar het is een moeilijke taal.”

 

Analfabeet
Ankie Koeberg helpt haar. “Zarghoen gaat naar school en elke week komt ze langs en dan leg ik haar uit wat er op school is behandeld. Want het gaat heel snel en Zarghoen is analfabeet. De inburgeringscursus is best zwaar, er zijn veel vragen waar ik ook het antwoord niet op weet.” Doordat de beide vrouwen buren van elkaar zijn, komen zij elkaar ook buiten de lesuren tegen.

 

Ankie Koeberg: “Je weet veel van elkaar. Ik ga graag bij de buren langs, ze kunnen geweldig feesten met eindeloos dansen en heerlijk eten. Zarghoen kan verschrikkelijk goed koken, daar zou ze wel meer mee willen doen. Maar er is ook altijd wel iets wat ondersteuning behoeft. Ik ga wel eens mee naar de fysiotherapeut, of het stadsdeel, of de school van haar zoon.”

 

Naast elkaar
Koeberg doet wel meer vrijwilligerswerk, maar het ABC heeft haar inzicht veranderd. “Ik heb meer geduld gekregen. Ik begrijp dat er verschillen zijn en die zijn groter dan ik had gedacht. Vroeger keek ik daar wat gemakkelijker tegenaan, toen verwachtte ik misschien dat mensen van ver zouden doen zoals wij. Ik geloof dat je mensen niet moet willen veranderen, het kan naast elkaar bestaan.”

 

Ankie en Zarghoen zijn aan elkaar gekoppeld via het Amsterdams Buurvrouwen Contact.

Tekst: Trudy Admiraal. Foto: Leen Visser

 

Date

11 september 2015

Category

Interview