Foto: Sandra Warnier
Rachida el Kaid (38) woont samen met haar zoon Chakir (8) in Buitenveldert. Sinds december 2015 is ze vrijwillig taalcoach bij 4People Foundation, waar ze gesprekjes voert met niet-Nederlandstaligen, om zo hun Nederlands te oefenen. Dit doet ze maar liefst drie dagen in de week. “Ik maak me graag nuttig.”
Vrolijk, open en makkelijk in de omgang; dat is Rachida. Haar blije lach verschijnt vaak op haar gezicht als ze praat. Ze heeft een passie voor lezen, koken en natuurlijk voor haar zoontje Chakir. “Ik vind het belangrijk om het goede voorbeeld te laten zien aan hem. Hoe waardevol het is om iets goeds te doen voor een ander. Dat neemt hij later toch mee!”
Ze praat!
“Voor veel mensen die ik begeleid is het in het begin moeilijk om Nederlands te spreken. Ze durven het vaak nog niet zo goed. Worden onzeker. En het isoleert hen soms ook in het dagelijks leven. Zo is er een Turkse dame, die in het begin niets durfde te zeggen. Ik moest alles eruit trekken. Maar nu, een paar maanden later, bloeit ze helemaal op! Ze heeft, mede dankzij onze gesprekjes, haar schroom overwonnen. Ze praat niet perfect Nederlands, dat hoeft ook niet, maar ze práát! En ik begrijp alles wat ze zegt. Zo mooi vind ik dat! Dat geeft echt voldoening,” vertelt Rachida vol trots.
Niet oordelen
“Ik begeleid negen mensen, die ik allemaal één keer per week zie, één op één. En dan praten we; over de afgelopen week, over vakanties, over de familie. Soms doen we een klein rollenspel, bijvoorbeeld als iemand de huisarts moet bellen en hiervoor wil oefenen. Of we lezen samen uit een kinderboek.”
“Al die verschillende mensen, verschillende culturen, geweldig! Ik bouw echt een band met iedereen op. Na een tijdje vertellen ze me ook meer persoonlijke dingen. Achter iedereen schuilt een bijzonder verhaal. Door dit vrijwilligerswerk heb ik echt geleerd om nog meer respect voor mensen te hebben. Niet meteen te oordelen. Je weet zo vaak niet wat er allemaal achter schuilt…”
Basistraining
Rachida heeft voorheen als kinderleidster gewerkt en met kinderen met een verstandelijke beperking. Door omstandigheden raakte ze in 2006 werkloos. “Voor langere tijd thuis zitten is niets voor mij; de dagen gingen te veel op elkaar lijken. Terwijl ik juist zo graag actief ben, me nuttig wil maken, met mensen wil omgaan. Daarom ben ik erg blij dat ik via via dit vrijwilligerswerk heb gevonden.”
“Voordat ik begon heb ik een zesdaagse basistraining gevolgd. Onderwerpen die hier aan bod kwamen waren bijvoorbeeld: Hoe creëer je een prettige, veilige sfeer in een gesprek? Hoe ga je om met iemand die alleen maar negatief is? Wat doe je als iemand met een probleem naar je toe komt? Nuttige thema’s, waar altijd leerzame dingen tussen zitten. Hierdoor heb ik extra kennis en vaardigheden opgedaan om vol vertrouwen aan de slag te gaan als taalcoach.”
Litouwse chocolade
“Voor mij is het iets kleins, om wekelijks een uur à anderhalf uur met iemand te praten, maar voor de ander is het vaak iets heel groots. Iemand praat, leert, overwint drempels, groeit. ‘Dat komt echt door jou, Rachida; jij bent zo lief en zo geduldig,’ zei een vrouw laatst, terwijl ze me een doosje Litouwse chocolade toestopte. Het gaat mij natuurlijk niet om de cadeaus, maar dat ik mensen op deze manier een klein beetje op weg kan helpen met de Nederlandse taal, daar word ik zó blij van!”
Ook taalcoach worden?
Voor Nederlandstaligen is taalcoaching een kans om kennis te maken met andere culturen. Geen taalles, maar een gesprek aan de keukentafel, tijdens het koken of onderweg naar een museum of de markt. Wat je doet en wanneer, dat bepaal je als taalkoppel samen. Zoek een organisatie die bij je past en meld je aan.
Een taalcoach nodig?
Wil je beter Nederlands leren spreken? Daar kan een taalcoach bij helpen: een paar uurtjes per week met elkaar praten, helpt al heel veel. Je praat samen Nederlands, zodat je wat je in een taalcursus geleerd hebt, in de praktijk kan brengen. Zoek een organisatie die bij je past en meld je aan.
20 juli 2016
Interview