“Mijn leven gaat veranderen door haar hulp”

Adèle Stuijfzand helpt Burcu Engin met het leren voor examens zodat ze kan werken in een ziekenhuis. Ze hebben elkaar gevonden via stichting Taalmeesterschap, die ondersteuning geeft aan studenten en werkenden op hbo- en academisch niveau, voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Burcu (37) is twee jaar geleden vanuit Turkije hier komen wonen. Ze spreekt al bijzonder vlot Nederlands. Adèle (70) is gepensioneerd en verknocht aan Amsterdam.

 

Adèle: “Ik ben via een vriend bij Taalmeesterschap terecht gekomen, hij was daar heel enthousiast over. Ik werd toen geballoteerd door Frits en Gerda, de coördinatoren van Taalmeesterschap, een snuffeluurtje noemde ik dat. Dan schatten ze in of je het juiste niveau hebt. Ik heb sociologie gestudeerd en heb in de gezondheidzorg als manager gewerkt. Dan ben je ook aan het luisteren, stimuleren en steunen.

 

Vrijwilligerswerk is heel leuk. Ik zit ook in twee besturen van kleine stichtingen. Ik vind het leuk om dat te combineren met het een stukje verder helpen van nieuwkomers. Ik ben gepensioneerd, maar elke dag vakantie vieren vind ik saai!”

 

Burcu: “Ik zocht iemand die mij kan helpen met het voorbereiden van examens. Ik heb in Turkije de opleiding Verpleegkunde gedaan en die is wel geldig in Nederland, maar om een baan op mijn niveau te krijgen, heb ik een BIG registratie nodig. Daarvoor moet ik twee examens doen: de AKV (Algemene Kennis en Vaardigheden) en de BI toets (Beroepsinhoudelijk). De AKV heb ik met de hulp van Adele gehaald! Nu zijn we bezig met de BI.”

 

“Ze heeft er veel voor over, want ze moet drie kwartier fietsen om naar mij te komen.”

 

Adèle: “Burcu komt hier zo twee keer per week. Ze heeft er veel voor over, want ze moet driekwartier fietsen om naar mij te komen. Ze leest voor uit haar leerboek en ik leg moeilijke woorden uit. Ik vraag of ze het goed heeft begrepen. Sommige zinnen kun je makkelijk verkeerd opvatten. Ik zeg ook tegen haar: dit is echt heel belangrijk om te leren en dit niet.”

 

Burcu: “Tegelijk oefenen we ook met de uitspraak. Want het is ook heel belangrijk dat ik beter Nederlands leer praten. Ik heb al gesolliciteerd bij ziekenhuizen, en ze willen me heel graag hebben, maar mijn Nederlands is nog niet goed genoeg. Ik werkte in Turkije als operatieassistent en in een operatiekamer moet je heel snel en duidelijk kunnen communiceren.”

 

Adèle: “Het geeft me veel plezier om samen aan iets te werken. En wat het me ook oplevert, is weten in welke samenleving we leven. Ik zie hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om een plek te vinden en te krijgen. Het is een immens hoofdstuk in iemands leven om in een ander land te gaan wonen en helemaal opnieuw te beginnen.”

 

“Ik zie hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om een plek te vinden en te krijgen.”

 

Burcu: “Ik was getrouwd met een Nederlandse man, twee jaar geleden kwam ik naar Nederland. Inmiddels ben ik gescheiden, en ik heb er toen voor gekozen om in Nederland te blijven. De politieke en economische situatie in Turkije is niet ideaal. Ik vind het leuk om een andere cultuur te leren kennen. Ik vind koud weer leuk. Dan kan ik beter studeren! En ik vind het fijn om vrij te zijn als vrouw. Ik mag midden in de nacht terug naar huis fietsen na een feestje. Wat ik ook leuk vind, is dat de mensen direct zijn. Je kan zeggen: ik vind dit niet leuk.”

 

Burcu werkt nu parttime in een verpleeghuis als verzorgende. Voordat ze bij Adèle terecht kwam, had ze andere taalcoaches om haar te helpen. Ze waardeert het heel erg dat zoveel mensen In Nederland zich inzetten als vrijwilliger. Ze had zelfs een vrouw die een drukke baan had en twee jonge kinderen als taalcoach. Ze had eigenlijk te weinig tijd, maar ze zien elkaar nog wel voor de gezelligheid. Zelf heeft Burcu ook vrijwilligerswerk gedaan: ze ging winkelen met een eenzame oudere vrouw.

 

Burcu: “Voor mensen zoals ik, die een examen of een studie moeten doen in het Nederlands, is het heel belangrijk dat er ook taalcoaches zijn die voldoende kennis van de Nederlandse taal hebben. Daarom ben ik zo blij met Taalmeesterschap, zij zoeken speciaal naar deze vrijwilligers.”

 

“Ik vind het leuk om een andere cultuur te leren kennen. Ik vind koud weer leuk.”

 

Adèle: “Ik vind dat Frits en Gerda de match tussen een taalcoach en een cursist heel goed doen. Ik wil bijvoorbeeld niet op basisniveau werken, het verschil uitleggen tussen bek en beek, en bos en boos. Ik wil meer inhoudelijk bezig zijn. En met Burcu heb ik het getroffen.”

 

Burcu: “Ik weet niet hoe ik Adèle kan bedanken. Mijn leven gaat veranderen door haar hulp. Door het halen van het examen en het leren van de taal, kan ik straks een betere baan vinden, een huis huren en een sociaal leven opbouwen. Zonder haar hulp is het zoveel moeilijker.”

 

Adèle: “Ik zie een enorme ijver bij Burcu. Ik steun haar, ik geef haar de bevestiging dat ze het kan en dat is prettig. Ik geef het vertrouwen. Maar ze doet het zelf hoor!”

 

Wil jij ook taalcoach worden bij stichting Taalmeesterschap? Of zoek je een taalcoach die jou bij je studie kan helpen? Lees meer en neem direct contact op.

 

Tekst: Simone Timmer

Foto’s: Huub Zeeman

 

Date

10 december 2018

Category

Interview