Sanne (25) ging een half jaar lang voor Vluchtelingenwerk aan de slag als taalcoach: om uit haar ‘bèta-bubbel’ te komen, bij te dragen aan de maatschappij en andere mensen te ontmoeten. Dat is goed gelukt: het traject als taalcoach van Issam (29) is afgelopen, maar de twee blijven elkaar zien. “Het leren van de Nederlandse taal is belangrijk voor de integratie, bij het geaccepteerd worden in de samenleving.”
Sanne en Issam praatten in de bibliotheek over gewone dingen. “Soms was het makkelijker om in het Engels te praten, maar dat verstond ik dan gewoon niet. Dan haalde ik mijn schouders op en zei: ‘Wat bedoel je?’”
“Er gaat veel tijd zitten in het uitleggen wat je bedoelt zodat je elkaar helemaal goed begrijpt. Bijvoorbeeld toen mijn ketting eraf ging en ik daarom later was… dat koste veel tijd en woorden!”
“Issam woont in een flat waar studenten en vluchtelingen bij elkaar wonen. Op zijn verjaardag gaf hij thuis een feest, waar iedereen was uitgenodigd. Ik dus ook; ik heb Syrisch leren dansen! Super bijzonder.”
Gastvrijheid, dat is waar Sanne kennis mee maakte als taalcoach. De cultuur en gebruiken van Issam zijn prettig: open en positief. Zij voelt zich welkom bij hem en zijn vrienden, mag overal bij zijn en wordt opgenomen in hun vriendschap. “Issam en twee vrienden gingen ook eens mee naar mijn voetbaltraining, dat was gezellig. We speelden een prima en fanatiek trainingspartijtje.”
Tijdens het coachtraject is ook geoefend voor de taaltoets van het inburgeringstraject bij het ROC. Issam leert vanaf november fulltime Nederlands aan het taalcentrum op de Vrije Universiteit. Hij stroomt in op A2/B1-niveau. Om dit mogelijk te maken hebben ze de schouders extra onder de grammatica van het Nederlands gezet.
“Issam ging mee naar het bevrijdingsfestival in Zwolle, waar ik vandaan kom. Dat was voor mij heel speciaal. We zijn met een groep vrienden naar het festival geweest en daarna hebben Issam en ik met twee vriendinnen bij mijn ouders thuis wat gegeten.”
Dit jaar heeft Sanne een tussenjaar. Na het behalen van haar bachelor Econometrie afgelopen zomer werkt zij nu fulltime voor een bedrijf dat berekeningen maakt voor de medische wereld in Nederland. Naast bezig zijn voor de studievereniging zijn reizen en het leren van talen haar passie. Vanaf maart 2018 gaat zij in Colombia meewerken aan Manq’a, een project om kansarme jongeren te helpen hun baankansen te vergroten. Het volgende studiejaar gaat zij haar Master Econometrie halen.
“Taalcoach zijn is geweldig. Je leert nieuwe mensen kennen; het brengt hen veel, maar jou ook. Mensen kunnen anders zijn; maar in veel dingen toch hetzelfde. Blijf verbindingen maken, ook als mensen verder van je af staan. Je leert ervan. Het is een verrijking van je leven.”
Wil je ook taalcoach worden? Dat kan bij één van deze organisaties
Tekst: Helen Kooistra
5 februari 2018
Interview