Foto: Erik Borst
Xiaolan (30) komt uit Guangzhou (China), een stad met 9 miljoen inwoners. Ze woont al bijna zes jaar in Nederland. Drie jaar geleden heeft ze Nederlandse les aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd en nu doet ze een vervolgcursus bij Linguarama. Ze is kredietanalist bij Fortis in Rotterdam. Twee maanden geleden kreeg Xiaolan een taalcoach: Truus (49), journalist en tekstschrijver. Ze spreken wekelijks met elkaar af om een uur of iets langer met elkaar te praten.
Xiaolan, spreek je Nederlands met je collega’s?
“Soms. Bij overleggen bijvoorbeeld. Maar ik vraag altijd: kan je Engels? Mijn baas wil graag dat ik beter Nederlands leer.”
En waarom wilde je naast je lessen een taalcoach?
“Om Nederlands te leren praten en gezelligheid te hebben. We gaan samen wat drinken, fietsen, iets eten. We praten veel. Over vakantie, werk, hobby’s, eten, China. We maken grapjes, we doen een spelletje.” Truus: “Het gaat er vooral om dat je gewend raakt aan gewoon praten.”
Truus, wat doe je als taalcoach?
“Ik heb van tevoren geen plan waarover we gaan praten. We gaan iets leuks doen samen en dan komt het praten vanzelf. Xiaolan heeft aangegeven dat ze graag dingen wil doen, ze wil geen lesjes met mij oefenen. Daarvoor gaat ze al naar cursus. Ik let erop dat ik haar niet voortdurend verbeter, ik herhaal liever een zin met het goede werkwoord of in de goede tijd.”
Wat is er leuk aan om taalcoach te zijn?
“Ik vind het leuk om mee te maken hoe mensen de taal leren, welke woorden ze gebruiken. Hoe ze dingen zeggen. Xiaolan is mijn vierde ‘taalleerling’. De anderen kwamen uit Turkije, Congo en Portugal. Elke keer leer je iemand uit een ander land kennen. Nu komt China voor mij op de kaart. Je wereld wordt groter.”
Xiaolan, wat heb je geleerd van Truus?
“Ik leer over Amsterdam. Ik woon vlakbij het Frankendaelpark. Nooit geweten! Met Truus heb ik daar gewandeld en later ben ik naar een concert geweest. Het was Zuid-Amerikaanse muziek, heel mooi.”
Truus en Xiaolan zijn door SamenSpraak Oost aan elkaar gekoppeld. SamenSpraak Oost houdt rekening met de wensen en raakvlakken van beide partijen. Wil je vooral praten of ook dingen doen? Heb je allebei kinderen of juist niet?
10 juli 2015
Interview