Zelfredzaam door taalles thuis

We hadden meteen een klik, vertelt ABC-vrijwilliger Mariëlle enthousiast. Farida beaamt het lachend. Ze is een intelligente vrouw, die graag Nederlands wil leren. In Marokko heeft ze slechts enkele jaren onderwijs gehad. Ze kent weinig mensen.  Haar familie is in Marokko. Via het Amsterdams Buurvouwen Contact (ABC) krijgt ze taalles aan huis.

 

Inburgeren

Farida moet inburgeren. Ze is een jaar geleden met haar drie kinderen naar Nederland gekomen. Haar man woonde al langer in Nederland. Farida kende niemand. In de groepslessen Nederlands durfde ze niet te spreken. Ze kreeg last van paniekaanvallen. Nu ze taalles aan huis krijgt, is er meer aandacht voor haar bij het leren.

 

Buitenles
Als taalcoach bij ABC werk je niet alleen aan taal, licht Mariëlle toe. Elke tien lessen hebben we een buitenles. Dan gaan we samen de buurt in, bijvoorbeeld naar de bibliotheek of een buurthuis. Farida weet dan waar ze naar toe kan gaan om zich verder te ontwikkelen.

 

Doelen

Het is belangrijk als taalcoach om te weten welke doelen iemand zichzelf stelt, legt Mariëlle uit. Dat motiveert op de momenten dat het leren even lastiger gaat. Nederlands is namelijk een pittige taal. Het is fijn om Farida op weg te helpen. En als het goed gaat, ga ik ook weer. Mijn werk zit er dan op. Zelfredzaamheid, daar gaat het om.

 

“Mijn droom is om in de zorg te gaan werken”

 

Mijn kinderen spreken heel goed Nederlands, vertelt Farida trots. Ik wil hen ook kunnen voorlezen. Of helpen bij het huiswerk. Mijn droom is om in de zorg te gaan werken. Daarvoor moet ik een opleiding kunnen volgen. Dan ga ik dus nog meer leren! zegt ze lachend.

 

Taalcoach worden

Ik heb me aangemeld bij het ABC, omdat je bij iemand thuis komt, vertelt Mariëlle. En dat is bijzonder. Ik woon niet in dezelfde buurt, zegt Mariëlle, dus je kunt me niet echt haar buurvrouw noemen. Farida woont in Noord en ik in Zuid, maar met de Noord-Zuidlijn ben ik er zo.

 

Verrijking

Ik heb een administratieve baan en het vrijwilligerswerk doe ik er naast. Het is zinvol om te doen. Ook is het een verrijking om Farida te kennen. We leren zoveel van elkaar! Laatst zei ze iets in het Nederlands, wat ik niet kon thuisbrengen. Het bleek haar letterlijke vertaling van een prachtig spreekwoord te zijn in haar moedertaal. Ik leer een andere cultuur kennen en van de wijsheid die zij heeft! Ja, ik ben heel blij met Farida. En ik ben heel blij met jou! besluit Farida.

 

Speciale doelgroep: vrouwen
Het ABC is er voor een speciale doelgroep: sociaal geïsoleerde vrouwen, die gebaat zijn bij individuele taalles aan huis. Ook Farida had bij start geen netwerk en was vanwege haar kinderen aan huis gebonden. Daarnaast kampte ze met faalangst. Nu, na een jaar les, kan ze bijna het inburgeringsexamen doen.

 

Wil jij net als Mariëlle taalcoach worden? Kijk bij welke organisatie jij aan de slag zou willen en meld je aan. Het Amsterdams Buurvrouwen Contact vind je daar ook.

(foto: Liesbeth Dingemans)

Date

8 april 2016

Category

Interview